Erasmus Projesi

Yurtlar Burada

05.08.2019

Erasmus Projesi

ERASMUS EĞİTİMİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER 

Üniversiteye başlayan okul bittikten sonra Avrupa’da akademik kariyer hedefi olan ya da çalışmayı düşünen öğrenciler, Eğitimleri sırasında yurtdışı eğitime oldukça önem vermekteler. Bunu sağlayabilmenin en kolay yolu Avrupa Birliğinin desteklemiş olduğu Erasmus Programıdır. Avrupa Birliği, Erasmus programı ile Avrupa üniversiteleri arasında akademik değişim ve etkileşimi desteklemeyi amaçlamaktadır.

Kendi Ülkelerinde ve üniversitelerinde ilk yılını tamamlayan öğrenciler, Erasmus programına kayıt olarak 3 ile 12 ay arasında değişen sürelerde yabancı bir üniversitede uluslararası deneyim elde etme şansına sahip olabilmekteler. Erasmus ile öğrenciler; akademik becerilerini geliştirebildikleri gibi iş hayatına yönelik profesyonel bilgiler edebilmekte aynı zamanda yabancı dil bilgilerini ilerletme şansına erişiyor. Ayrıca birçok ülkeden gelen farklı dil ve kültüre sahip öğrencilerle sosyalleşerek farklı kültürleri tanıma ve anlamayı sağlıyor. Erasmus daha çok bir kültür etkileşimi görevi görür, kapsamlı bir dil gelişimi için yurtdışı eğitim daha mantıklıdır.


Erasmus İle Hangi Ülkelere Gidebilirim?

Erasmus programına; Avrupa Birliği Üyesi olan 30 ülke ve bu ülkelere ek olarak Türkiye, Norveç, İzlanda, Makedonya ve Lihtenştayn gibi ülkeler bulunmaktadır. Erasmus sayesinde öğrenciler kolaylıkla üniversite değişimi yapabiliyor, eğitimlerine kendi karar verdikleri Avrupa üniversitelerinde devam edebiliyorlar.

Erasmus'la gidilebilecek ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz. Almanya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn. Koşullu olarak Eramus programına katılan ülkeler ise şöyle: Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus, Rusya’dan oluşuyor.


Erasmus Programına Nasıl Başvuru Yapabilirim?

Erasmus ile eğitimde başarılı olmak için dil becerileri önemli bir önkoşul görevi görüyor. Buna ek olarak; başvuru için gerekli tüm belgelerin hazırlanmış olması şarttır.

Erasmus ile yurt dışında başka bir Üniversiteye gitmeye karar verdiniz ilk durağınız eğitim görmüş olduğunuz üniversitenizin uluslararası ofisi olacaktır. Yurtdışına gitmenizde yardımcı olması gereken kişi üniversitenizin Erasmus Koordinatörü'dür. Erasmus'a başvururken teslim etmeniz gereken birtakım dökümanlar olacaktır. Bu Belgeler: Kabul Mektubu (Statement of Acceptance ya da Acceptance Letter), Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement) ve niçin yurtdışına gitmeye uygun olduğunuzu anlatan bir Niyet Mektubu (Letter of Motivation). Bunların dışında üniversiteniz veya gideceğiniz kurum sizden dil yeterliliğinizi ispatlamak adına Erasmus dil yeterliliği sınavını geçmiş olmanızı isteyebilir. Pasaportunuz yoksa çıkartmak için işlemlere başlamalı, eğer varsa süresini kontrol etmeli ve gerekirse pasaportunuzun süresini uzatmalısınız. Her üniversitenin farklı bir süreci olduğundan teslim etmeniz gereken evrakları okulunuzla teyit etmenizi tavsiye ederiz.



Erasmus Eğitimine Kimler Başvurabilir

Erasmus hibesi yalnızca Avrupa Birliği vatandaşları olan öğrencilere ve Türkiye, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn vatandaşlarına verilir. Erasmus hibesi almak için şu koşullar/şartlar yerine getirilmelidir:

• Hâlihazırda üniversite okuyor olmak

• Üniversitenin en az ilk yılını tamamlamış olmak

• Gidilecek üniversitenin öğrenim dilini yeterince biliyor olmak

• Daha önce Erasmus'a katılmamış olmak

• Benzer bir Avrupa Birliği projesinden hibe almamış olmak

Yurt Önerileri