Üniversiteler Ne Zaman Açılacak 2020

Yurtlar Burada

19.05.2020

Üniversiteler Ne Zaman Açılacak 2020

Üniversiteler ne zaman açılacak 2020 ?


Son yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile okulların ve üniversitelerin açılma tarihi olarak 15 Haziran 2020 olarak belirlendi. Üniversitelerin ne zaman açılacağı kararı da Üniversitelerin Senatolarının alacağı kararlar doğrultusunda kendi insiyatiflerine bırakıldı.


Hangi Üniversite ne zaman açılacak ?


Bu sorunun cevabına ulaşabilmeniz için mevcutta öğrenim gördüğünüz üniversitenin akademik öğrenim yılı takvimine bakmanız gerekmektedir. Üniversiteler 15 Haziran 2020 tarihi itibariyle normalleşme kararları alınmış olsa dahi , Üniversiteler kendi yönetim kurullarının aldığı kararlar doğrultusunda hareket edeceklerdir. Her üniversite , bağımsız devletler topluluğu gibi kendi karar ve kurallarını belirleyip uyguladıklarından dolayı , akademik takvimlerde ve uygulama şekillerinde değişiklikler gözlemlenebilir.


Bazı Üniversitelerin Güncellenen Akademik Takvimleri


İstanbul Üniversitesi Güncellenen 2020 Bahar Yarı Yılı Takvimi 


Sakarya Üniversitesi Güncellenen 2020 Akademik Öğrenim Yılı Takvimi


Ege Üniversitesi 2020 Akademik Takvim


Tüm bu gelişmeleri takip ederken bu sırada Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Sosyal medya platformu Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Kovid-19 tedbirleri kapsamında üniversitelerde okuyan öğrencilere yönelik "sınavlar" konusunda önemli bir karar aldıklarını vurguladı.


* Üniversitelerimizde akademik takvimler bu tarihten sonra belirlenebilir ve bahar döneminde uzaktan öğretimle verilemeyen özellikle uygulama derslerine ilişkin süreçler; kademeli ve koruyucu önlemler alınarak, makul düzeyde öğrenci sayısı ile 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren yukarıda geçen ön koşulun gerçekleşmiş olması şartıyla kurgulanabilir.

* Üniversitelerimizin senatoları ‘kendi koşullarını dikkate alarak' kendilerine en uygun takvimi belirleyebilecektir. Dönem sonu sınavları ve öğrenci başarısının değerlendirilmesi, ilgili yükseköğretim kurumunca belirlenen ‘hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir ilkeler' doğrultusunda yapılacaktır.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç üniversitelerdeki sınavlara ilişkin paylaşımı bu şekildeydi.


Bilim kurulunun da tavsiyeleri alınarak Salgın süreci ve Sağlık Bakanlığının görüşlerine ilişkin değerlendirmeler neticesinde üniversitelerde dönem sonu sınavları ile bu eğitim ve öğretim yılına ait diğer bütün sınavların, salgın hastalığın yayılması riskine katkıda bulunacağı da düşünülerek yüz yüze gerçekleştirilmemesine karar verdiklerini aktaran Saraç, şunları kaydetti:.


"Üniversitelerimizdeki sınavlar, şeffaf ve denetlenebilir olma şartıyla dijital imkanlar veya ödev, proje gibi alternatif yöntemler uygulanarak yapılacak. Buna ilişkin ek duyuruları üniversitelerinizden takip edebilirsiniz. Bu süreci rektörlerimizle birlikte öğrenci merkezli götürmeye ve değerli öğrencilerimizin salgından en az şekilde etkilenmesine çalışıyoruz."


Sağlık Bakanı'ndan final sınavları için açıklama 

Üniversite final sınavlarının online olacağını bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; "Finallerin nasıl yapılacağı üniversitelere bırakılmıştı. Hazirandaki LGS ve YKS hareketliliğe sebep olacağı için, bizde, finallerin yüz yüze yapılması hareketliliği artırır kaygısı oluştu. Bilim Kurulumuzda bunu değerlendirdik. YÖK kararı aldı. FİNALLER ONLINE OLARAK YAPILACAK. " ifadelerini kullandı


Bu yazıyı okuyanlar, şunu da okudular ;

Öğrenci yurtları ne zaman açılacak ?




Yurt Önerileri