Üniversiteye Yeni Başlayanlar İçin Öneriler

Yurtlar Burada

02.10.2021

Üniversiteye Yeni Başlayanlar İçin Öneriler

HAYATINIZDA İZ BIRAKACAK DÖNEM:

ÜNİVERSİTE HAYATI

ÜNİVERSİTEYE YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ÖNERİLER

Yeni bir dünyaya adım atıyorsun, artık hayallerindeki gibi üniversitedesin! Heyecanın, merakın en üst seviyede yaşandığı ama bir yanının korktuğu ve çekindiği noktadasın. Yıllardır verdiğin emeğin karşılığını aldın, şimdi sıra keyfini çıkartmakta. Yeni ve özel bir başlangıç yaşadığın bu dönemde hayatını çizeceğin kalem senin ellerinde. Hayatına yapacağın dokunuşları belirlerken yön haritanı çizmende rehberlik etmemize ne dersin?


Derse Katılım Göstermek

Evet artık lisede değilsin, derse girmek veya dersin bitmesi için zilin çalmasını beklememeyi öğrenmişsindir. Üniversitede bölümün doğrultusunda birçok ders alacaksın ve bu derslerin hocaları birbirinden farklı olacak. Bu çeşitlilik doğrultusunda dersten derse değişen kurallara alışmalısın zira üniversitede kuralları dersin hocası koyar. Bazı derslere katılımın zorunlu olabileceği gibi bazı derslerde yoklama alınmayabilir. Her halükarda derse katılım göstermeni ve düzenli not almanı öneririz. Vize ve final haftalarında not almanın değerini anlayacaksın. Arkadaşlarından not arayan kişi olmak yerine aranan kişi olmanın avantajlarının çok olduğunu belirtmeliyiz. Başkalarının tuttuğu nota ulaşmak, ulaşılsa bile anlamak zorlayıcı olabiliyor. Ayrıca tuttuğun notları kırtasiyelere veya öğrencilere satarak ek gelir bile kazanabilirsin.

“Ama ben kendimi neden bu kadar kasıyım? Yüksek ortalama ile mezun olmak gibi bir amacım yok.” diyorsan eğer hemen cevaplayalım. Üniversitenin ilk yıllarındaki sen ile son yıllarındaki sen muhtemelen aynı olmayacaksın. Kariyer planlama sürecin sürekli bir değişim, gelişim içerisinde olacak. Mezun olduktan sonra planlarına not ortalamanın engel olmaması için derslere doğru orantıda öncelik verilmeli. Ayrıca yurt dışı programlarını düşünüyorsan not ortalamanın göz önünde bulundurulacağını da aklının bir köşesine not etmelisin.

Kısacası derslere katılım göstermeli, katılım gösterdiğin dersleri dinlemelisin.


Öğrenci Kulüpleri

Sosyalleşmenin vazgeçilmez kaynağı öğrenci kulüpleri! Üniversitenin çeşitli bölgelerinde açılmış standları yılın belirli dönemlerinde göreceksin. Öğrencilerin kurmuş olduğu birbirinden farklı ve çeşitli alanlara yönelik kulüpler olacaktır. Öncelikle ilgi alanlarını belirleyip buna uygun kulüpleri araştırarak üye olmakla işe başlayabilirsin. Bu sayede derslerden arta kalan vakitlerde hem hobilerine uygun keyifli zaman geçirebileceğin hem de sosyalleşebileceğin ortamı oluşturmuş olursun. Kulüplerde hem sosyal hayatında hem de kariyer hayatında sana yenilikler ve artılar katacak insanlarla tanışma fırsatı da yakalayabilirsin.

Kulüplere üye olurken dikkat etmen gereken husus öncesinde kulübü iyi araştırmak ve sana uygun olup olmadığından emin olmak. Yıl sonunda üye olunan ama kişiye hitap etmediği için bir kez katılmanın dışında ileriye gidilmeyen kulüp çok sayısı çok fazla olabiliyor.

Okulun İmkanlarını Keşfedin

Üniversitelerin tahmin edilenden çok daha fazla imkanları olabilir. Okuyacağın üniversitenin tanıtım yazılarını, videolarını incelemeli ve hangi imkanlara sahip olduğunu keşfetmelisin. Kütüphaneler, spor salonları, aktivite salonları, kariyer planlama ofislerinden yararlanabilirsin. Oryantasyon haftasına katılmak üniversiteni daha yakından tanımana yardımcı olacaktır.


Etkinliklere Katılım

Üniversite hayatı seni bir meslek sahibi yapmanın yanı sıra vizyon sahibi olmana da katkı sağlayacak bir dönemdir. Vizyon sahibi olabilmek, sıra dışı bakış açısına sahip olabilmek, fark yaratmak için senin de taşın altına elini koyman gerekir.

Üniversitelerin sanat, tarih, spor vb. çeşitli konularda yürütülen etkinlik programları mevcut. Etkinlik programlarının listelerini güncel şekilde takip etmen gerekiyor. Üniversitede gerçekleşen seminer, konferans, sempozyumlara katılım sağlamak bakış açını genişleteceği gibi kariyer hedeflerin üzerinde de olumlu etki yaratacak ve cv oluşturmakta fayda sağlayacaktır.

Yurt dışı eğitim programlarını kullanarak Erasmus, Work and Travel yapmanı öneririz. Bu sayede global bir bakış açısına sahip olacak, dilini geliştirecek ve iş hayatında rakiplerine karşı bir adım önde olacaksın.


Dil Eğitiminin Önemi

Dil, dil, dil! Herkesin bahsetmekten geri kalmadığı, sürekli tekrarlanan konu. Dil bilmek bu kadar önemli mi? Evet, dil bilmek önemli. Hatta mümkünse birden fazla yabancı dil bilmek çok daha önemli. Dil bildiğin zaman kendini keşfeder, çok yönlü düşünür ve kendini daha iyi ifade edersin. İş hayatında seni öne çıkarır ve nitelikli kılar. Akademik kariyer düşünüyorsan ise olmazsa olmazdır.

Üniversitenin hazırlık imkanı var ise sene kaybederim düşüncesi olmadan yararlanmalısın. Hem üniversite hayatına alışmak için hem de dil eğitimi için göz ardı edilemeyecek bir fırsat.

Üniversitelerin, Erasmus, Work and Travel, Staj Haraketliliği gibi yurt dışı eğitim programlarına katılmak dilini geliştirirken vizyonunun gelişimine yardımcı olur.

İngilizceyi çok iyi biliyorum diyorsan yaygın kullanılan diğer dillerden en az birisini öğrenmek niteliklerini ve aranan kişi olma özelliğini arttıracaktır.


Özellikle ilk Yıl Nerede Kalınmalı?

Üniversite seçiminden sonra akılları en çok kurcalayan konu ise hep barınma olur. Haklı gerekçeler de yok değildir tabii. Aile evinden çıkmak bir balığı sudan çıkarmakla aynı etkiyi bırakacaktır üzerinde. Hiç tanımadığın bir şehir, bilmediğin sokaklar, aşina olmadığın yüzler ile baş başa kalacaksın. Artık yetişkinliğe adım attın. Hayatı öğrenmeli ve kendi hayatını kendin idame ettirebilmelisin.

“Peki ya nerede kalacaksın? Ev?” Kimseyi tanımıyorsun ki. “Nasıl ev arkadaşı bulacaksın? Bulsan nasıl güvenebileceksin?” İlk yıl eve çıkmak her açıdan seni zorlayacaktır. Ev arkadaşı bulmak kimseyi tanımadığın için zorlayıcı ve güvensiz bir tercih olacaktır. “Ayrıca bir evin sorumluluğunu alabilecek kadar kendini hazır hissediyor musun?” Öğrenci evinde, evin her sorumluluğu sana ait olacaktır. Temizlik, düzen, faturalar, yemek hazırlamak gibi sorumluluğun altına bir anda girmek bunaltıcı olacaktır.

Tam da bu noktada yurtlar, öğrencilerin imdadına yetişen kahramanlar oluyor. Birçok çeşitte hizmet sunan yurtlar ilk yılını rahat geçirebilmen için fırsat olacaktır. Yemek imkanı sundukları için okuldan yorgun döndüğünde sadece makarna yemek yerine anne yemeği lezzetindeki yemeklerden yiyebilirsin. Senin yerine temizlik yaptıkları için bu vakti kendini geliştirmek için kullanabilirsin, ayrıca yurtlar sosyalleşmek için en uygun ortamlardan birisidir. Kendi bölümünün üst sınıflarından olan bir arkadaş bulduysan senden iyisi de yok. Sınav haftalarında hayat kurtarıcı oluyorlar. Ayrıca toplu yaşama, uyum sağlama becerilerini de bu sayede geliştirebilirsin.

“Yurt bulmak kolay mı sanki?” Dersen eğer evet zor. Ama yurtlarburada.com sayesinde yapman gereken tek şey kriterlerini belirlemek ve yurtlarburada.com web sitesini ziyaret etmek. Belirlediğin kriterler doğrultusunda yüzlerce yurt seçeneği fotoğraflı ve detaylı bir şekilde tek tıkla karşında olacaktır. Yurtlarla iletişime geçip çok daha detaylı bilgiyi edinebilir veya yurtlarburada.com iletişim üzerinden müşteri temsilcileri ile iletişime geçip sana rehberlik etmelerine izin verebilirsin.


Eğlenin, Araştırın, Keşfedin!

Üniversiteli olmak sadece derslere girmek, sınavlara çalışmaktan ibaret değildir. Öğrenmek sınıfta başlayıp sınıfta son bulan bir süreç de değildir. Üniversite hayatı başlı başına her adımda ders niteliğinde bir dönemdir. İş hayatına atılmadan önce gençliğinin ve boş vakitlerinin tadını çıkarmalısın.

İlk adımda yerleştiğin şehri tanımakla başlamalısın. “En güzel yemek nerede yenir? En uygun bilet satan tiyatro merkezi hangisi? Hangi alanlarda kamp yapılır? Bu şehirde nereyi görmeliyim?” sorman gereken sorulardan sadece küçük bir kısmı.

Yeni deneyimler kazanmalı, çokça gezmeli belki de hatalar yapmalısın. Sonuçta bu yıllar ileride dönüp baktığında hayatının en keyifli yılları olarak hafızanda kalacak.

Unutma, iz bırakanlar unutulmaz.

Yurt Önerileri