Ev kiralamak mı yoksa Yurtta kalmak mı mantıklı?

Yurtlar Burada

10.12.2021

Ev kiralamak mı yoksa Yurtta kalmak mı mantıklı?

Yaşamakta olduğunuz şehirden farklı bir bölgede üniversite kazandığınızda merak ettiğiniz bu şehirlerde, ‘ev kiralamak mı yoksa yurtta kalmak mı daha mantıklı’ olduğudur. Yurt mu yoksa kiralık ev mi diye soran öğrencilerin öncelik vermesi gereken konu yurdun veya evin okula olan uzaklığıdır. Yol parası ve konaklama masrafı ortak olarak hesaplanmalı ve uygun olanının seçilmesi gerekir.


Şehirde ilk seneniz olacağı için şehri tanıma, çevre edinme bakımından ev kiralamakta ayrı risktir. Bazı öğrenci yurtlarında sadece konaklama, yeme-içme gibi temel ihtiyaçlar karşılanırken, bazı yurtlar ise 5 yıldızlı otel özelliğindedir. 2 kişilik odalara yer verilen lüks öğrenci yurtlarında yüzme havuzu, sinema odası, sauna, fitness salonu, bilgisayar odası, kütüphane gibi alanlar bulunur.


Ayrıca konaklamada sizin için olmazsa olmaz özellikleri belirlemeniz, ‘ev mi yoksa yurt mu?’ sorusunun cevabını bulmaya yardımcı olacaktır.


Yurtta kalmanın avantajları nelerdir? 


1-Ekstra masraflar yok

Yurtta kaldığınızda; elektrik, su, doğalgaz, kablolu televizyon ve hatta internet gibi gereksinimleriniz için ekstra masraf yapmazsınız. Yurt için ödeyeceğiniz aylık sabit ücretin içinde bütün bu hizmetler bulunur. Üstelik yurtta aidat masrafınız olmaz.


2- Aktif bir sosyal hayatınız olur

Yurdun kafeteryası, çalışma odası, televizyon odası gibi ortak alanlarında kendinize kolayca yeni arkadaşlar edinirsiniz. Üstelik yurdun sosyal etkinliklerine katılarak öğrencilik hayatınızı kalabalık içinde paylaşarak ve eğlenerek geçirirsiniz.


3- Yurtta ulaşım masrafı ve yol stresi olmaz

Bir yurtta kalmanın en büyük avantajlarından biri de yürüyerek okula gitmektir. Kampüse uzak olduğu durumlarda çoğu yurdun servis imkânı bulunuyor. Yurdun servisi ile ulaşım giderlerinizden tasarruf yapabilirsiniz. Özellikle Ankara, İstanbul gibi mesafelerin uzun olduğu, trafiğin her zaman yoğun olduğu kentlerde bu hem çok önemli bir konfor ve hem de harçlığınızdan tasarruf yapmak demektir. Kısıtlı bütçeyle geçinen bir öğrenci için ulaşım masraflarının azalması ise çok avantajlı bir durumdur.


4- Yurtta yapılacak iş ve sorumluluklar azdır

Yurtta dolabınızı düzenlemek, yatağınızı toplamak, kişisel çamaşırlarınızı yıkamak haricinde başka bir iş yapmak zorunda kalmazsınız. Yemek pişirmek, bulaşık yıkamak, ortalığı silip süpürmek gibi işler yurtta görevliler tarafından yapılacağı için ders çalışmak, kendinizi geliştirmek ve eğlenmek için size daha çok zaman kalır.


5- Depozito, aidat, doğalgaz, elektrik, su abonelik vb. masraflar olmaz

Yurtta kalmanın en güzel yanlarından biri ekstra masraflarınızın olmamasıdır. Ev kiralamada en az 1 aylık kira bedeli depozito, her ay ödenecek olan aidat, doğalgaz, elektrik, su abonelik ücretleri gibi ekstra masraflar vardır.


 


Yurt Önerileri