Kıbrıs’ta Üniversite Okuyacaklara Tavsiyeler

Yurtlar Burada

26.03.2019

Kıbrıs’ta Üniversite Okuyacaklara Tavsiyeler

Üniversite eğitimine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tamamlamayı düşünüyorsanız Sizlere işinize yarayacağına inandığımız birkaç bilgi aktarmak istiyoruz. Kıbrıs’ta eğitim alacak öğrencilerin öncelikle oturum izni almak için neler yapmaları gerektiğine değinelim.


Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti K.K.T.C de öğrenim görmekte olan Türk vatandaşlarının yeni yasalar çerçevesinde bazı değişiklikler oldu. Bu değişiklikler ise K.K.T.C İç işleri Bakanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi ekiplerce gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde belirlendi.


 Oturma İzni Belirli Zaman Aralıklarında Yenileme Şartı 


Kıbrıs’ta eğitim alan öğrenciler, oturma İzni almak için artık belirli süre zarflarında eğitim hayatlarına devam ettikleri sürece bazı işlemler gerçekleştirmek durumundalar. Bu süre Türkiye’den gelen öğrenciler için 2 yıl, başka bir ülkeden gelenler için ise 1 yıl olarak belirlenmiştir ve 2017-2018'den sonra Kıbrıs’ta öğrenim gören ve görecek olan herkes kurallara uydurmak zorundadır. 


Oturma İzni Almak için Gereken Evraklar Nelerdir?


Kıbrıs’ta öğrenim görmek için oturma izni almak isteyenlerden aşağıda sıraladığımız belgeler istenmektedir. 


1-Pasaport fotokopisi ( resimli kısım ön ve arkalı, son sayfa )

2-Sağlık Raporu

3-Öğrenci Belgesi

4-Öğrenci İzni Harç makbuzu

5-ikamet edeceği konutun kira ya da satış sözleşmesinin fotokopisi veya tapu fotokopisi

6-Yurtta kalıyorsa, ikamet ettiğine dair yurttan alınacak resmi evrak

7-2 adet vesikalık fotoğraf

8-Öğrenci işlerinden alınıp doldurulan muhaceret formu

9-Polis Genel Müdürlüğün den giriş çıkış belgesi


Bu belgeler ile birlikte Kayıtlı olduğunuz Üniversitenin Öğrenci İşleri Müdürlüğü Muhaceret birimine başvurmanız gerekiyor. Kıbrıs’ta Üniversite okuyan her öğrencinin artık ülkeye giriş ve çıkışlarında pasaport göstermesi gerekir. Kıbrıs’ta yabancı uyruklu başka öğrencilerin de öğrenim görüyor olması bu uygulamanın başlamasına neden olmuştur. Kıbrıs’a Türk öğrenciler Nüfus cüzdanı ile de giriş yapılabilir ancak, kimliğinizle yaptığınız girişlerin süresi vardır. (1-3 ay ) Bu süreyi geçerseniz ceza ödemek durumunda kalıyorsunuz. Alacağınız pasaport öğrenci pasaportu olduğundan hem alması kolay hem de daha az ücret ödüyorsunuz. 

KKTC Öğrenci Oturma İzni almak için belirtmiş olduğumuz belgeleri hazırlayıp, müracaatınızı yaptıktan sonra size dönüş yapılıyor. Kıbrıs bu konuda herhangi bir sıkıntı çıkarmadan öğrencilere gerekli yardımı göstermektedir. Bu işlemler, belgelerinizi ibraz ettikten sonra öğrenci işleri tarafından takip ediliyor. 


Kıbrıs’ta e öğrenim görenlerin ülke giriş ve çıkışlarında sorun yaşamamak ve ülkede ikamet edebilmek adına pasaportla giriş yapmaları ve izin belgelerini mutlaka almaları gerekmektedir. Süresi dolan İzin belgenizi mutlaka uzatın, aksi takdirde ceza işlemi uygulanabiliyor.


Yurt Önerileri