Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yurtlar Burada

25.03.2019

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

1-Stres Yapmayın ve Sakin olun 

Acaba boşta kalır mıyım? Üniversiteye giremezsem ne yaparım, işsiz kalırım gibi olumsuz düşünceleri kafanızdan atın. Panik yapmak sizi hata yapmaya itecektir. Unutmayın Üniversiteyi kazanamamak hayatın sonu değil. Eğer panik yaparsanız okumak istemediğiniz bölümleri boşta kalmayayım düşüncesiyle yazarak ileride büyük pişmanlıklar duyacağınız hatalar yapabilirsiniz. Öncelikle tercih yaparken sizin ne okumak ilerde hangi mesleği yapmak istediğiniz önemli. Tercihlerinizi önce bu doğrultuda yapmaya çalışın. Çünkü vereceğiniz kararlar gelecek hayatınızın şekillenmesinde büyük rol oynayacaktır. 


2-Öncelik Sizin Beklentileriniz Olsun 

Öğrencilerin tercih yaparken yaptığı en büyük hata bir önceki yılların sınav puanlarına takılıp kalmaları oluyor. Oysaki puanlar her sene mutlaka bir düşme ya da yükselme yaşar, hem öğrenci potansiyeli, soruların niteliği, bölümlere olan tercihlerin çok veya az olması gibi bir çok etken o seneki puan sistemini etkilemektedir. Puanlarınız bir önceki senenin puanları ile uyuşmuyor olabilir bu sizin o bölüme giremeyeceğiniz anlamına gelmez. Her sene farklı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. O bölümü çok istiyorsanız eğer çok az da olsa bir şans dahi varsa denemekten çekinmeyin ve değerlendirin.


3-Tercihlerinizi Yaparken Yeteneklerinizi Dikkate Alın 

Üniversite Okuyacağınız Bölümleri Seçerken mutlaka yeteneklerinizi ön planda tutun. Bir yere girmeliyim değil, neden bu bölümü tercih etmeliyim kısmına odaklanırsanız doğru sonuca daha hızlı ulaşabilirsiniz. İleride pişmanlık duyacağınız ve yapmak istemeyeceğiniz bir meslek seçimini asla tercih etmeyin. Çalışırken mutlu olmadığınız bir melek sizi başarıya götürmeyeceği gibi hayat boyu pişmanlık duyarak yaşayabilirsiniz. Maalesef ki ülkemizde istemediği bölümlerde okuyarak iş sahibi olan binlerce insan var. Ancak hepsine sorarsanız kendilerini hep farklı bir alanda geliştirmek ve başarılı olmak istediklerini söyleyecekleridir.


4- Gerçekleri Göz Ardı Etmeyin

Üniversite tercihlerinizi yaparken elbette tercih edeceğiniz bölümleri Üniversite seçimi yaparken elbette ki tercih edeceğiniz üniversite ve bölümlerle ilgili kriterleri de göz ardı etmemelisiniz. 

Üniversitenin size vaad ettiklerinden çok bu güne kadar yapılmış olanlara bakmalısınız. Seçeceğiniz üniversitenin eğitim koşulları, akademisyenleri ve başarıları, teknolojik altyapısı, dil eğitiminin niteliği, kampüs ve şehir olanakları, burs olanakları ve en önemlisi mezun olduktan sonra iş hayatına kolay atılıp atılamayacağınız ile ilgili kriterlere dikkat edin. 


Yurt Önerileri