Üniversite Hayatına Nasıl Uyum Sağlayabilirim?

Yurtlar Burada

22.03.2019

Üniversite Hayatına Nasıl Uyum Sağlayabilirim?

1) Üniversite Hayatının En Önemli Unsuru Arkadaş Ortamı 

Yeni Bir Şehre, hiç tanımadığın bir ortama geldin. Kafanda yeni hayatımda yalnız kalmamak için kiminle arkadaş olmayım gibi sorular oluşması gayet doğal. Bu Yeni hayatına adapte olurken en önemli unsur tabi ki arkadaşlar olacaktır. Ailenden ve dostlarından uzakta olduğun için kuracağın arkadaşlıklar bir nevi onların yerini alacağı için oldukça önemlidir. Her başın sıkıştığında en yakınında onlar olacağı için ve büyük ihtimalle birlikte yıllar geçireceğiniz için arkadaşlarını seçerken oldukça dikkatli olmalı ve size zarar getirmeyecek, sizden faydalanmayacak kişiler seçmeye özen göstermelisiniz. Üniversitede kurulan arkadaşlıklar genelde menfaat üzerine kurulur, Sizinle her yakınlık kuran sizi seviyor ve size değer veriyor anlamına gelmez. Sizinle ders notları, öğrenci eviniz çevreniz ve buna şeyler şeyler için arkadaşlık kurmak isteyenler olacaktır. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken o kişilerden uzak durmanız olacaktır. Oradan hemen uzaklaşın. Daha çok sizi anlayan, size her zor anınızda destek olan, güvendiğiniz size bir şeyler katan birlikte zaman geçirmekten hoşlandığınız, eğlenebildiğiniz kişilerle arkadaş olmak sizi daha mutlu ve huzurlu edecektir. Çünkü üniversite hayatınız bittikten sonra da uzun yıllar her şeyi paylaştığınız bu kişi sizin hayat boyu arkadaşınız, sırdaşınız ve dostunuz olarak kalsın. Gerçek arkadaşlar menfaatleri bitince değil sizinle her zaman birlikte olan arkadaşlardır. 


2) Öğrenci Evinde mi Kalsam Yurtta mı ? 

Üniversiteye başladınız ve kalacak yerle ilgili evde mi kalsam yurtta mı gibi sorular oluşmaya başladı. İlk sene için ev tutmak pek mantıklı bir fikir olmayacaktır. Çünkü henüz bir çevreniz yok. Ev tutacak güvenilir biri bulabilmek için birinci yılınızı yurtta geçrimeniz sizin için daha iyi olacaktır. Hem okulu, çevreyi şahri tanımız olacak, hemde arkadaş ortamı oluşturmuş olacaksınız. Yurtlarda kalacaksanız iki seçeneğiniz var. Bunlardan ilki özel yurt, diğeri ise devlet yurtları. Devlet yurtları fiyat açısından tabii ki daha uygundur fakat kalabalık olmasından ötürü daha rahat yaşamaya alıştıysanız özel yurtları tercih edebilirsiniz. 


Yurtta mı kalsam evde mi? Sorusuna gelirsek, evde kalmak size ekstra sorumluk yükleyecektir. Çünkü ev kirası, elektrik, su, doğalgaz faturaları, evin alışverişi, düzeni, bulaşık, çamaşır en önemlisi yemek yapmak gibi birçok şeyle uğraşacaksınız. Ancak ev ortamı rahatlığı açısından daha güzel bir ortamdır. . İstediğiniz yemeği pişirebilme, istediğiniz saatte eve girme özgürlüğünüz vardır. Fakat ev arkadaşınızı seçerken çok dikkat etmelisiniz. Çünkü en yakın arkadaşlarınızla bile evde birlikte kaldıktan sonra sorumlulukları paylaşma açısından sorunlar yaşayabilir, arkadaşlığınız tehlikeye girebilir. 


3) Meşgul olabileceğiniz aktiviteler bulun

Boş vakitlerinizde oyalanacak bir şey bulmadığınız takdirde bulunduğunuz şehirden çabuk sıkılabilirsiniz. Bunun için olabildiğince kendinize bir şeyler katacak sizi ileriye dönük hayatınızda fayda sağlayacak, sosyalleşebileceğiniz faaliyetler bulmaya çalışın. Dil kursları, sanat ve müzikle ilgili alanlar, sosyal kulüpler, üniversite kulüplerine üye olarak aktif olarak görev alabilir bir şeyler öğrenebilirsiniz.. Yapabilirsiniz. Etkinlikler, seminerler, konserler gibi faaliyetlere katılabilirsiniz. Ayrıca gönüllülük esaslı etkinliklerle topluma katkı sağlayacak ve size ilerde güzel bir referans olacak faaliyetler içinde de bulunabilirsiniz. Bu faaliyetlerle hem kendiniz mutlu olur, hem de yardım ettiğiniz insanlar çok mutlu edersiniz. 


4) Kendi paranızı kendiniz kazanın 

Üniversiteyi kazandığınız şehirde ailenize daha fazla yük olmamak adına part time işlerde çalışarak kendi paranızı kazanabilirsiniz. Sizin için iş deneyimi açısından hem çok katkı sağlayacak, insanları tanımanızı, iş yaşamını şimdiden kavramanızı sağladığı için büyük bir deneyim olacaktır. Tabi ki çalışma hayatınız derslerinizi etkilemeyecek ve sizi çok fazla yormayacak şekilde olmalıdır. Hem ailenizin size gönderdiği para hem de kendi kazandığınız para ile üniversite hayatınız içerinde yapmak istediğiniz birçok faaliyete, etikliğe katılabilir, kendi kişisel giderlerinizi kolayca karşılayabilirsiniz. 


5) Derslerinizi ve okulunuzu ihmal etmeyin

Unutmayın üniversiteye eğitim almaya geldiniz. Önceliğiniz eğitiminizi en iyi şekilde tamamlamak Çünkü eğitim hayatınızın sonunda sizi çalışma hayatı bekliyor ve eğitiminize önem vermez kendinizi daha donanımlı hale getirmezseniz üniversite bittikten sonra oldukça zorlanacaksınız demektir. Tüm bu yoğunluk arasında derslerinizi asla ihmal etmemelisiniz. Derslerden ve okuldan koptuğunuz zaman maalesef ki toplaması hayli zor olacaktır. Bu nedenle sınavlarınıza zamanında ve özenli çalışmanız sizin için öncelik olmalıdır. Ev de ya da yurtta kalıyorsan ortamın uygun değilse üniversitelerin kütüphanelerinde sessiz ortamda ders çalışman kolay olacaktır


6) Artık Okul Kıyafetleri Giymek Zorunda Değilsiniz

Lise hayatından Üniversite hayatına geçişin en pozitif yanlarından bir tanesi artık okul kıyafetleri yada okul forması giymek zorunda olmamanız olacaktır. Lisedeyken okul kıyafetleri modelleri arasında boğuşup hangi okul kıyafetini giysem derdiniz yoktu ama , üniversitede günlük kıyafet kombini yapmanız gerekecektir. Bu söylediğimiz olay genelde kız öğrencileri bağlasa da bazı erkek öğrenci arkadaşlar da günlük giydikleri kıyafet modellerine dikkat etmektedir. Artık üniversite okuyorsunuz ve Okul Kıyafeti Fiyatları sizi bağlamıyor. Gelsin adidas'lar, gitsin nike'ler.

Yurt Önerileri