Özel Yurt Ücretleri Geri Ödenecek mi ?

Yurtlar Burada

02.05.2020

Özel Yurt Ücretleri Geri Ödenecek mi ?

Özel Yurt Ücretleri Geri Ödenecek mi ?

Evet, Özel yurtlar öğrencilerden sene başında peşin aldıkları ücretleri , yurt yönetmeliğinde yer alan ücretlerin geri iadesi maddesinde yer alan tanıma göre , özel yurtta konaklayan öğrencilere geri iade edecekler.


Bu konu ile alakalı Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlan Genel Müdürlüğü 15.04.2020 Tarih ve 639743 sayılı yazılarıyla barınma hizmeti ücretlerinin iade edilip edilmeyeceği, iade edilecek ise ne şekilde ve ne kadarının iade edileceği hususlarında açıklamada bulundu.


Bakanlık Covid-19 süreci ile alakalı olarak , 17 Martta yurt genelinde alınan Korona Virüs tedbirleri kapsamında , yurttan ayrılan öğrencilerin peşin ödenmiş yurt ücretlerinin geri iadesi ve taksitli ödeme anlaşması yapan öğrenciler için açıklamada bulundu. Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinin "Barınma hizmet ücretlerinin ne kadarının alınacağı ile alakalı yapılan açıklama şu şekildedir ;


‘’Barınma hizmeti ücretleri ve yükümlülükler" başlıklı 20 nci maddesi hükümlerinin uygulanması istendi.

Aşağıda yer verilen yönetmelik hükmünde de yer aldığı üzere, kalınmayan aylar için barınma ücretinin %30'u yurt yönetimi tarafından alınacak ancak kalan %70 oranındaki tutar ise iade edilecektir..


Peşin Ödeme Yapan Öğrenciler İçin Geri Ödeme Seçeneği

Öğretim yılı başında ödenen yurt ücreti için öğrenim yılı içerisinde hizmet verilen ortala ay sayısı 9 dur. Bu hizmet ay sayısı üniversite ve bölgeye göre değişmektedir. Ücret iadelerinde hizmet alınan aylar tahsil edilmiş sayılacak , geri kalan hizmet aylarının tutarının % 30 luk kısımını özel öğrenci yurtları resmi olarak kesinti yapabileceklerdir. Bazı öğrenci yurtları bu kesintiyi yaptıktan sonra geri kalan miktarı öğrenci yada veliye geri iade etmekte, bazıları ise bir sonraki konaklama yılı için ödeme olarak kabul etmektedir. Bu seçenekeler özel öğrenci yurdu ile aranızdaki anlaşmaya bağlı olarak değişecektir.


Taksiteli Ödeme Seçeneklerinde Yurt Ücretleri Geri İadesi

Covid-19 süreci kapsamında öğrenci yurtlarının yurt ücretleri geri iadesi konusunda en çok gelen sorulardan biriside, taksitli anlaşma yapılarak sağlanan konaklama çeşidinde , ücret iadelerinin nasıl olacağı kısımıdır. Burada öğrenci yurtları velilere kolaylık olması açısından 9 ile 12 ay arasında taksitlendirme yapmaktadırlar. Covid-19 sürecinde taksitli yurt ücretlerinin geri iadesinde genelde uygulanan sistem hizmet verilen 9 ay üzerinden toplam yurt ücretinin yeniden hesaplanması , Mart ayı dahil - yurt yönetmeliğine göre içerisinde bulunan aydan gün alınması dolayısıyla o ayda hizmet verilmiş olarak kabul edilirek - hesaplama yapılır, geri kalan Nisan ve Mayıs aylarının ücretinin % 30 luk kısımı öğrenciden yada veliden tahsil edilir.


Yurt ücretlerinin geri iadesi sürecinde içerisinde bulunduğumuz Covid-19 - Korona Virüs süreci kapsamında her iki tarafından ( yurt -veli ) anlayışlı davranıp, birbirleriyle empati yaparak düşünmeleri sonucunda rahatlıkla çözülecektir.


Aşağıda yayınlanan genelgenin ilgili maddeleri yer almıştır.


"Barınma hizmeti ücreti ve yükümlülükler''

MADDE 20- (1) Bir sonraki öğretim yılında uygulanacak barınma hizmeti ücreti, kurumlar tarafından belirlenerek mayıs ayının sonuna kadar ilan edilir. Mayıs ayından sonra açılan kurumlar, bir ay içinde barınma hizmeti ücretini belirleyerek ilan ederler. Bütün öğrencileri ücretsiz barındıracak kurumlar, barınma hizmeti ücretini sıfır olarak ilan eder. Barınma hizmeti ücretinin süresi içinde belirlenmemesi halinde bir önceki yılın ücreti uygulanır. Kurumlar barınma hizmeti ücretiyle birlikte hizmet sunum taahhütnamesini il veya ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirmek, e-Barınma modülüne kaydetmek ve kurumun panosunda ve varsa internet sitesinde ilan etmek zorundadır. Kurumların hazırlayacakları hizmet sunum taahhütnamesinde yer alması gereken asgari hususlar Bakanlıkça belirlenir. Öğrenci yurtlarının barınma hizmeti ücreti yıllık, diğer kurumların ücreti ise en az bir aylık olarak belirlenir.


(2) Kurumlarda barınma hizmetinin öğretim yılı içinde kaç ay verileceği duyurularda ve öğrenci veya öğrencinin velisi ile yapılacak hizmet sunum taahhütnamesinde belirtilir. Kurumlar ilan ettikleri ücretlerin altında bir ücretle de kayıt yapabilir ancak ilan edilen ücretin üzerinde ücret talep edemez. Kurumlar başka ad altında herhangi bir barınma hizmeti ücreti talep edemez.


(3) Kurumlarda bir önceki yıl barınma hizmeti alan öğrencinin yeni dönemdeki barınma hizmeti ücreti, bir önceki öğretim yılında kurum ve öğrenci arasında belirlenen barınma hizmeti ücretine kayıt yenileme tarihinden bir önceki ayda açıklanan yıllık (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi + Tüketici Fiyat Endeksi)/2 oranına en fazla yüzde beş daha eklendiğinde oluşan oranda artış yapılarak belirlenir.


(4) Kuruma kayıt yaptıran öğrencilerden 15 Eylül tarihine kadar kurumdan ayrılanlardan hizmet sunum taahhütnamesinde belirlenen yıllık barınma hizmeti ücretinin %10'u, 15 Eylül ve sonrasında ayrılanlardan ise barınma hizmeti aldığı aylar ve içinde bulunulan ayın ücretinin tamamı ve kalan aylara ait barınma hizmeti ücretinin %30'u alınır. 


Bu öğrencilere depozitoları ile peşin ödeme yapılan hallerde bu fıkraya göre hesaplanacak ücret mahsup edilerek geriye kalan tutar bir ay içinde iade edilir ve hizmet sunum taahhütnamesi feshedilir. Aylık barınma hizmeti ücreti, hizmet sunum taahhütnamesinde belirlenen yıllık barınma hizmeti ücretinin hizmet sunulmak üzere belirlenen ay sayısına bölünmesi ile tespit edilir.


Yurt Önerileri